Gıda Işınlaması ve Işınlanmış Gıdaların Fiziksel Tekniklerle Teşhisi

Yayınlanma Tarihi: 12-04-2023

Gıda ışınlaması, insan ve canlı sağlığını tehdit edebilecek gıda kaynaklı mikrop, bakteri ve böceklerin iyonlaştırıcı radyasyonlar ile etkisiz hale getirilmesi işlemidir. 19. Yüzyılın sonlarında iyonlaştırıcı ışınların canlılar üzerindeki yıkıcı etkisinin keşfedilmesinden sonra ilk kez 1959 yılında gıda ışınlama çalışmaları başlatılmıştır. Günümüzde ise Türkiye de dâhil olmak üzere 50 den fazla ülkede, farklı gıda gruplarında gıda ışınlama uygulanması yapılmaktadır. Ülkemizde 1999 yılında Resmi Gazetede yayımlanan “Gıda Işınlama Yönetmeliği” ile gıda ışınlama teknolojisi insanlar tarafından tüketilen gıdalarda kullanılmaya başlanmıştır. Bu teknolojinin ülkemizde yaklaşık 25 yıldır kullanılmasına rağmen birçok tüketici hala tükettikleri gıdaların ışınlanıp ışınlanmadığı konusunda bilgisizdir. İyonize radyasyon ile sterilize edilmiş bir gıdanın, tüketicinin bilgilendirilmek için uygun biçimde işaretlenmesi zorunludur. Gıda ışınlama teknolojisini önemli bir adımı da ışınlanmış gıdaların teşhisidir. Bir gıda numunesinin ışınlanıp ışınlanmadığının tespiti ve ışınlama dozunun belirlenmesi bu teknolojinin doğru kullanımının denetlenmesi için kritik bir öneme sahiptir. Termolüminesans (TL), Optik Uyarmalı Lüminesans (OSL) ve Elektron Spin Rezonans (ESR) teknikleri ışınlanmış gıdaların teşhisinde kullanılan fiziksel tekniklerdir.

Dr. Öğr. Üyesi Ufuk Paksu (Kırklareli Üniversitesi)

Etkinlik Tarihi : 12/05/2023

Etkinlik Yeri : Google Meet