Program Profili (programın amacı, programın yapısı, yöneldiği alanlar, bölüm olanakları)
Fizik Lisans programı, araştırma enstitüleri ve sanayideki teknik ve profesyonel alanlar için iyi eğitilmiş fizikçiler yetiştirmeyi hedeflemektedir.
Fizik Lisans programının amaçları,
Bu amaçlar doğrultusunda, programda ilk üç yarıyılda klasik fiziğin altyapısı oluşturulduktan sonra dördüncü yarıyıldan itibaren öğrenciler modern fizik konularında dersler alırlar. Son dört yarıyıl derslerinin bazıları kuantum mekaniği, katıhal fiziği, elektromanyetik teori, atom ve molekül fiziği gibi derslerdir. Programda üçüncü yarıyıldan itibaren öğrenciler, tercih edecekleri seçmeli dersler ile fiziğin birçok farklı alanını tanıma ve öğrenme fırsatı bulmaktadırlar. Bu seçmeli derslerden bazıları özel görelilik, yenilenebilir enerji kaynakları, optoelektronik, süperiletkenlik, moleküler modelleme ve temel parçacıklar fiziğidir. Dersler, modern eğitim araç-gereçleri ile desteklenmektedir.
Temel Program Kazanımları
Mezunların İstihdam Profilleri
Fizik Bölümü mezunları, üniversitelerde ve sanayi kuruluşlarının araştırma geliştirme laboratuarlarında, modern analiz ve kalite kontrol laboratuarlarında araştırmacı olarak, hastanelerin Onkoloji ve Nükleer Tıp bölümlerinde planlamacı ve sağlık fizikçisi olarak çalışabilmektedirler. Ayrıca pedagojik formasyon eğitimi alan mezunlar kamu, özel sektör ve vakıf okullarında fizik öğretmeni olarak ta görev alabilmektedirler.
Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar
Yatay Geçişle Gelen öğrenciler:
Türkiyedeki ve yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından Dokuz Eylül Üniversitesine yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler için Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik ile Üniversitemiz Senatosunun belirlediği yatay geçişlerle ilgili Değerlendirme Şartları uygulanır. Yatay Geçiş Kontenjanları Yükseköğretim Kurulu tarafından ilan edilmektedir. Değerlendirme ise; fakülte ve yüksekokullarda oluşturulan komisyonlar tarafından yapılmakta ve ilgili kurullarca karara bağlanarak ilan edilmektedir.
Dikey Geçişle gelen öğrenciler:
Meslek Yüksekokullarından mezun olanların, bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına dikey geçişleri; Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkındaki Yönetmelik hükümleri uygulanır. Üniversite tarafından ayrılan kontenjanlar ÖSYM Başkanlığına bildirilir. Bildirilen bu kontenjanlar ve koşullar ÖSYM tarafından hazırlanan Dikey Geçiş Kılavuzunda ilan edilir. Yerleştirme işlemleri Dikey Geçiş Sınavı neticesine göre merkezi olarak ÖSYM tarafından gerçekleşir.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Öğrencinin 4 yıllık (1 yıl İngilizce Hazırlık sınıfı hariç) bu programdan mezun olabilmesi için tüm derslerini başarı ile tamamlaması gerekir. Bu derece öğretim programında yer alan tüm dersleri başaran ve bitirme projesini başarıyla tamamlayan, minimum 240 AKTS kredisini sağlayan ve genel not ortalaması en az 2.00 / 4.00 olan öğrencilere verilir.